Vejledning til kørsel om vinteren

Tænker du på at køre til udlandet denne vinter, og kender du de særlige regler, der gælder for vinterdæk i vores nabolande? Der er mange ting, der er fælles standarder for EU, men vinterdæk er ikke en af ​​dem. Derfor er det klogt at forstå reglerne, før du forlader huset, for at undgå problemer med politiet.

I Danmark er det ikke obligatorisk at bruge vinterdæk, selv om det er klart, at du kører lidt sikrere – især når det er koldere end 7 grader, eller hvis der er sne på vejene. Hvis du bruger vinterdæk, husk at det er obligatorisk i Danmark, at de monteres på alle fire hjul, og slidbanen bør være mindst 1,6 mm dyb.

Kørsel i Skandinavien

I Sverige må slidbanen på vinterdæk ikke være mindre end 3 mm i dybden, og det er obligatorisk at anvende vinterdæk i vintervejr. Ved vintervejr forstås tilfælde af, slud, sne, frost eller is på vejene. Uanset om du er ude at rejse med anhænger eller campingvogn, så er det de samme regler der gælder. Vinterdæk er også M+S-mærkede, og de skal godkendes på den såkaldte STRO-liste.

I Norge reglerne er lidt vage. Her siger Loven, at et køretøj ikke kan bruges uden sikring af passende vedligeholdelse ved brug af vinterdæk, hvis det er nødvendigt. Det kan være lidt svært at definere, om det er nødvendigt at bruge ​​vinterdæk, men i praksis er vinterdæk obligatorisk om vinteren, som i Sverige. Så når det er slud, sne, frost eller is på vejene. I Norge skal vinterdæk have mindst 3 mm dækmønsterdybde. Vinterdæk med denne dækmønsterdybde er obligatoriske 1. november til mandag efter den anden dag i påsken. I det nordlige Norge er det 15 oktober og fremefter.

Som i Danmark og Sverige, skal vinterdæk i Norge monteres på fire hjul, have de samme egenskaber og være af samme art.

Kørsel i Tyskland

I Tyskland skal vinterdæk være M+S-mærket og det vigtigste er, at de er installeret i vintervejr, så hvis der er hagl, slud, sne, is, is eller frosne veje. Det er ikke nødvendigt at anvende vinterdæk på trailere og campingvogne. Ligesom i Danmark, skal mønstret for vinterdæk være mindst 1,6 mm dybt. Dæk med mindre end 4 mm dækmønsterdybde opfattes i visse områder som sommerdæk.

Som du kan se af reglerne i de forskellige lande der er nævnt her, varierer de meget, og det kan derfor være nyttigt at gøre dig bekendt med reglerne for vinterdæk før kørsel i udlandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>