Hvad enten du arbejder hjemmefra hver dag eller primært bruger din skrivebordslampe i spidsperioder, så kan den rette skrivebordslampe gøre underværker for din produktivitet og samtidig pynte i ethvert rum. Det kan derfor være en god ide at gøre sig nogle tanker, inden man investerer i sin nye lampe. I dette indlæg giver vi dig gode råd til, hvordan du vælger en skrivebordslampe, der støtter op om dine arbejdsformål og samtidigt pynter i hjemmet.

Brugen af din lampe

Det mest elementære ved valg af din nye skrivebordslampe, er naturligvis at overveje brugen af den. Først og fremmest har du brug for en lampe, der kan oplyse et bestemt areal på en sådan måde, at det er fordrende for din brug af skrivebordet. Hvis du primært ønsker en skrivebordslampe for syns skyld, og som et supplement til din indretning, så kan du få lamper, der udmærker sig ved at have et flot, diffust lys, der kan være med til at sætte den helt rigtige stemning i rummet. Dette kan fx være tilfældet, hvis dit skrivebord er placeret i et åbent rum og ikke i et decideret kontormiljø. Her kan ønsket være at få oplyst bordet, området som det står i eller sætte fokus på kunsten, der hænger på væggen. En skrivebordslampe kan også fint fungere sammen med dine andre ”lyslag”, og som supplement til fx en loftslampe eller en gulvlampe.

En skrivebordslampe kan som nævnt bruges til at sikre et godt arbejdsmiljø eller underbygge en stemning i rummet. En tredje grund til at anskaffe sig en skrivebordslampe kan være af rent dekorative årsager. I realiteten ønsker du givetvis en lampe, der kan lidt af det hele. Er dette tilfældet kan du med fordel prioritere dine ønsker. Hvor meget skal du bruge lampen til at arbejde med? Er det måske primært udsmykning, du er på udkig efter?

Værd at overveje ved skrivebordslamper

Skal du bruge din skrivebordslampe til at arbejde ved, så er der nogle praktiske overvejelser, som du bør gøre dig.

Generelt bør du være opmærksom på, at jo højere en lampe står, desto større areal vil den oplyse. Har du et stort skrivebord, skal du derfor bruge en høj lampe, hvis du ønsker hele skrivebordet oplyst. Du kan fx overveje en af de populære ”arkitektlamper”, der kan justeres i højden, som bugen af lampen ændrer sig.

Er arbejdet af varierende karakter, skal du bruge en lampe, der egner sig til flere forskellige formål. Arbejder du fx både ved en computer, læser bøger og tegner, så har du brug for flere forskellige lysstyrker til at give dig de bedste betingelser for at løse opgaven. En skrivebordslampe, som du kan justere position og lysstyrke på, kan være en god og fleksibel løsning.

Især det med lysstyrken er værd at overveje. Flere og flere danskere bruger længere og længere tid foran computeren, hvilket kan belaste øjet, så du får brug for mere lys, desto ældre du bliver. Lysfølsomheden falder med tiden, når du udsætter øjet for en konsekvent belastning over længere tid. En LED-pære har et behageligt lys, der ikke er for skarpt. De har dertil også en lang holdbarhed, og du kan få LED-pærer med en holdbarhed på fx 20 år. Du bør gå efter et lavt watt-tal. 5 – 10 watt egner sig oftest til de fleste typer af skrivebordsopgaver.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *